«Oppdrag selvtillit «. Reportasje fra Dagbladet Magasinet 29 juni 2013.

 

OPPDRAG SELVTILLIT.

Synnøve Sorthe (43) turnerer landet rundt med beautybag og fotoapparat for å gjøre sine medsøstre vakrere og lykkeligere.

 

 

Tekst: Rønnaug Jarlsbo

Foto: Agnete Brun

Reportasje fra Dagbladet Magasinet lørdag 29 juni 2013, gjengitt her med tillatelse fra journalisten.

Du finner den på nett HER:
«Mange mister noe av seg selv på veien mellom bleieskift, klesvask og jobb»

 

 

 

Tyngden på bakerste bein, magen inn og puppene opp – og hvis du vil fjerne dobbelthaka og få høyere kinnbein, lener deg bare bitte litt framover .. Følg mitt råd, og du «nailer» garantert gruppebildet neste gang du er på jentefest.

Midt på gulvet i lokalene til klesbutikken Bus Stop i Brumunddal, står Synnøve Sorthe (43) og demonstrerer hvordan damer i sin beste alder kan bli foreviget som fem kilo lettere og dobbelthakefri utgaver av seg selv. Det er VIP kveld i Brumunddal, og 16 kvinner mellom 26 og noenogfemti humrer godt mellom klesstativene, mens de suger til seg informasjon fra ei dame som vet hva hun snakker om.


Eksperttips: Mari Lødemel får tips om hvordan se best mulig ut på bilder.

 

I et drøyt år har tidligere Frøken Ålesund, modellmamma og fotograf Synnøve Sorthe reist land og strand rundt med sminkebag og fotoveske for å hjelpe voksne kvinner å hente fram igjen svanen i seg. I løpet av tre måneder har hun denne våren kjørt mer enn 11 000 kilometer på kryss og tvers av vårt lille land, vært innom minst 50 klesbutikker i små og store byer, idylliske bygder, trange daler og lange fjordarmer. Hver eneste uke har hun minimert poser og rynker, pusset vekk gusten hud og funnet igjen glød og høye kinnbein, glemt selvtillit, flørtende blikk og yre jenter. Bare i lille Ulsteinvik har 160 kvinner vært på VIP-kveld med Synnøve, mens 100 av de kvinnelige innbyggerne i Surnadal har lært å sminke seg på nytt. Den helgen vi treffer henne, starter turneen med to påfølgende damekvelder i Brumunddal, søndag bærer det til Moelv og mandag runder hun av i Sogndal. Overalt er det fulle hus. Da butikkinnehaver Trine Stensrud i Brumunddal la ut invitasjon til sine 400 kunder på Facebook, hadde hun 60 påmeldinger i løpet av få timer.


Synnøve Sorthe

Responsen er helt vill, sier Synnøve. I løpet av året er hun blitt overbevist om at årsaken til den store interessen er mer enn mulighetene for et godt mote- eller sminketips. Hun er i hvert fall rede til å gi dem langt mer for billettprisen :

De som kommer er helt vanlige, voksne damer. En del kommer for det sosiale, for muligheten til å treffe andre kvinner. Og en del har fått med seg at Kari borti veien plutselig sprader rundt som en supermodell. Sånn vil selvfølgelig de også bli! smiler Synnøve, før hun blir alvorlig:

Men det handler om å bli sett. Folk lever så hektiske liv, mange mister noe av seg selv på veien mellom bleieskift, klesvask og jobb. Kanskje har ungene endelig blitt voksne, kanskje er dette første gang på mange år at de setter av tid og oppmerksomhet til seg selv. «Gud, så deilig å bli dullet med,» sier mange.

Det blir et øyeblikks stillhet i talestrømmen. Neste setning kommer nølende, med lavere stemme:

Jeg får mange sterke livshistorier når de synker ned i sminkestolen. Av og til får jeg følelsen av at ingen har tatt på dem på flere år.


Utvendig og innvendig behandling: Anita Brenden får en runde i frisørstolen. I kjøleren venter forfriskninger.
 

I butikken på hjørnet av gågata er ordinær stengetid passert. Likevel fylles lokalene av lyd: Stemmesurr, kleshengere som smeller mot stålstativer og prøveromsforheng som røskes besluttsomt fram og tilbake. Genserstabler må vike plass for champagneflasker, høye glass, rosebuketter og sushi fra restauranten nede i gata. Frisørene fra salongen vis-à-vis toger inn med halve staben, rettetanger, krøllspenner og fønere. På null tid rigger de seg til bak disken og i utstillingsvinduet. På bakrommet står bronsefargede godteposer fylt med gratis kremer, motemagasiner og andre små overraskelser klare til utdeling. I et hjørne er Synnøve i gang med kveldens første ansikt. Evy Opheim (49) lener seg tilbake med lukkede øyne.

Hvilken jente liker ikke å bli dullet med på denne måten? sukker hun.

Kanskje er Evy blant dem som setter aller størst pris på denne kvelden:

Etter en lang karriere med flere lederstillinger, tvang kronisk leddsykdom trebarnsmora ut av arbeidslivet for et år siden. Enkelte dager kommer hun seg ikke engang så langt som til postkassa.

Jeg var slett ikke sikker på at jeg kunne komme hit i dag, sier hun.

Hvordan ektemannen kommer til å reagere når han ser den nysminkede og stylede utgaven av Evy?

Smilet lager små, fine rynker rundt øynene:

Han synes jeg er fin uansett, han, sier hun, før hun reiser seg og forsvinner inn mellom stativene.


 

 

Halv gjemt bak kasseapparatet sitter Aud Jorunn Lødemel (53) med frisørkappe rundt skuldrene. Hjemme er det konfirmasjon på trappene, og hun har overtalt lillesøster Marit til å være med henne på en aldri så liten fornyelse. Forhåpentligvis finner hun antrekk i kveld og får kanskje noen sminketips på kjøpet. I likhet med de fleste andre i lokalet har ikke sminkeprosedyren hennes endret seg nevneverdig siden hun var tenåring. I andre enden av lokalet beundrer mor og datter en limegrønn bluse. Mette Sandsengen Jansen (26) har invitert med seg mamma Britt (53) på jentekveld.


Barrierebrudd: Aud Jorunn Lødemel unngår helst å bli fotografert. Nå lar hun seg overtale av Synnøve.
 

Det er gøy å gjøre noe annerledes sammen. Dessuten har jeg fått så mye av mamma opp gjennom åra. Jeg vil gjerne spandere noe fint på henne, sier Mette.

Midt på gulvet står trebarnsmor Heidi Rønning (41). Hun har fått myke krøller i det lange brune håret og lilla skygge på øyelokkene. Synnøve har overbevist henne om at øynene hennes blir minst like vakre med lilla som med den grønne øyeskyggen hun har brukt de siste ti åra.

Endelig litt luksus i Brumunddal, sukker Heidi. Mens de andre kvinnene i butikken har forsynt seg godt av vårens og sommerens fargesterke plagg, har Heidi funnet seg en svart, tulipanformet selskapskjole med diskret paljettpynt.

Jeg er en svart person. Det vil si, kanskje har jeg egentlig lysnet til grått nå, men jeg måtte ha et plagg som skjuler operasjonssåret, sier hun.

Det er bare to uker siden Heidi ble operert for livmorhalskreft. Månedene som er gått siden legene fant ut at smertene og blødningene i fjor høst skyldtes kreft og ikke nyregrus, har gjort henne enda sikrere i troen på at penger og fin jobb har marginal betydning i hennes liv. Det som betyr noe er ungene og hverdagsgleder.

Og ting som dette, sier hun og slår ut med armene: Sminking, nye klær ,luksusfølelse. Dette er en kjempeopptur.

Det er Heidi som har tipset Synnøve om å arrangere VIP-kveld sammen med innehaver Trine på Bus Stop. De to kjenner hverandre litt fra før. Da Heidi var yngre jobbet hun litt som modell for Synnøves modellbyrå i Ålesund. Enda før det, for et par tiår siden, var de begge Frøken Norge-kandidater og reiste rundt med Geir Hamnes? misseshow. Heidi ble nummer to i 1993.

Men det er ikke noe du skryter av i Brumunddal. Ikke er det viktig heller, sier Heidi bestemt.

Glamorøs fortid: Synnøve Sorthe har vært modell i USA og Norge. Som 18-åring startet hun modellbyrå-

For Synnøve har modellbakgrunnen vært alfa og omega. En gang på slutten av 70-tallet var hun en høy, hengslete 13-åring med sekken full av komplekser. Hun var skoleflink og god i sport, men i 13 åringens univers hadde de egenskapene lite å si for selvtilliten. Så ble hun spurt om å være modell for en lokal klesbutikk. Den forespørselen fikk henne til å se på seg selv med nye øyne ? og ble starten på en lang karriere: Synnøve har vært modell i California, finalist i Frøken Norge og Årets Fotofjes. 18 år gammel startet hun eget modellbyrå, og de siste åtte åra har hun jobbet som fotograf. Da en mann fra Ålesund i fjor vinter ble arrestert for å ha lurt tenåringsjenter til å tro at han var motefotograf og fått dem til å kle seg nakne foran kameraet, startet Synnøve konseptet «modell for en dag». Hun ville vise barn og ungdom at modellbransjen ikke består av skurker, men kan være en positiv opplevelse med betydning for selvbildet.

 

 

Om jeg kan hjelpe ei ung jente på 13 år, som er slik jeg engang var: Uten tro på seg selv og sin hengslete kropp eller sitt kvisete ansikt, ja da har jeg oppnådd noe som betyr enormt mye for meg!

Gjennom jobben som fotograf og modellmamma oppdaget Synnøve at mange 40 år gamle kvinner har like dårlig selvtillit som døtrene sine. En av tilbakemeldingene Synnøve har blitt mest glad for det siste året, kom fra en voksen dame: «Tenk at jeg skulle bli førti år, før jeg så at jeg var pen».

Jeg føler virkelig at jeg får brukt et jeg kan på en god måte. Og av og til at jeg utgjør en viktig forskjell for folk, sier Synnøve, før hun legger til:

Ganske mange spør om de kan slippe fotograferingen. Jeg gjør alt jeg kan for å overtale dem til det motsatte. Jeg vil at de skal se hvor vakre de er, og oppleve kicket når bildene blir lagt ut på Facebook og tilbakemeldingene og likes?ene kommer. For de kommer! Som en mannlig venn av meg skrev her om dagen: «Du, så mange flotte milf-er du legger ut for tida!»


 

 

Champagneflaskene er nesten tomme, men matfatene står fremdeles nokså urørte. I hjørnene av Trines butikk i Brumunddal poserer nysminkede kvinner i fargerike sommerklær for hverandres mobilkameraer med brystet opp og bakre fot i bakken. Snart er det deres tur til å tre ut på gulvet, hvor den profesjonelle fotoshooten i gang med lamper og reflektorer og Synnøves nøye utplukkede fotoshoot-musikk. Det starter med flau fnising, men snart poserer den ene mer profesjonelt enn den andre.


Stjerneskudd: Det hender Synnøve ser modellemner blant VIP-ene. Mette S.Jansen får skryt av fotografen.
 

Tenk at vi bygdejentene kan se sånn ut! Utbryter en.

Uff, jeg må smile, ellers ser jeg ut som en bitch. Få prøve igjen! forlanger en annen.

Aud Jorunn Lødemel tørker diskret en tåre i det hun går av gulvet etter endt dyst.

Det var tøft. Jeg liker ikke å bli tatt bilde av og unngår det alltid. I kveld har jeg virkelig gått over en barriere, sier hun.

Åse Kari Bråttvik (47) som hevder at hun aldri i sitt liv har vært fornøyd med et fotografi av seg selv, studerer taust Synnøves versjon. Om hun er fornøyd nå? Svaret drøyer litt, før det endelig kommer:

Jo da. Det kan vel ikke bli bedre.

Venninna Grethe Hasseløy kommer henne til unnsetning::

Problemet er ikke bildet, det er kjempefint! Problemet er at vi ikke har lyst til å bli eldre. Den versjonen vi ser i speilet og på bilder stemmer ikke med den utgaven av oss selv vi har i hodet.

 
————————————

Faksimile fra avisen:

 

Har du lyst å være med på en VIP jentekveld , så finner du oversikten på kommende event her:

VIP jentekvelder våren 2016 , over hele landet.

  

 Hilsen Synnøve

 

 

 

 

Lagt ut den

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s