«Tenk at du ble modell – du som var et så stygt barn » . Reportasje i Kamille våren 2017

«Tenk at du ble modell –  du som var et så stygt barn…»

Reportasje i Kamille våren 2017, skrevet av Christin Lund :

Med «Frøken Ålesund»-båndet over festkjolen fikk Synnøve denne kommentaren fra en gammel nabo. I dag reiser hun landet rundt med sminkeveske og kamera for å få opp selvtilliten vår. – Trikset er enkelt: Look good – feel good. «Jåleri» kan faktisk være livsnødvendig. Det var det for meg, sier Synnøve.

 

Jeg kunne lett ha blitt et mobbeoffer. Takket være vaktmesteren på skolen og eieren av en klesbutikk, klarte jeg meg likevel gjennom en vanskelig tid på ungdomsskolen, forteller fotograf, VIP jentekveld arrangør og tidligere modellmamma Synnøve Sorthe ( 47 ) fra Ålesund.

– Min tidlige pubertet utviklet meg i rekordfart. I tillegg til å være tynn som en sykkel, og et hode høyere enn alle de andre jentene i klassen, hadde jeg også ansiktet fullt av kviser. Jeg var skamklippet hos frisøren og så ut som en sint gutt. Og jeg var ganske sint. Meningene mine var sterke, og ofte lite populære. Jeg følte meg lite feminin i forhold til de vesle små yndig frøknene i klassen som alltid smilte og var enige med de fleste. Jeg følte meg stygg, stor og rar. Hjemme følte jeg at mamma og pappa og de to eldre søstrene mine hadde nok med sitt. Ingen, men unntak av min bestemor en gang, hadde noen gang sagt at jeg var pen… Dette førte til en vond periode der jeg fort kunne ha mistet all selvtillit. Heldigvis var det noen få steder i livet som fortsatt ga meg det. Jeg var god i håndball og skoleflink. Og så var det den  gamle vaktmesteren! Hans varme og omsorg for meg var enorm. Med han pratet jeg om hvordan jeg hadde det, og han sa gode og fine ting til meg. Han SÅ meg. Da jeg ble 13 og foreldrene mine skilte seg mens jeg skulle begynne på ungdomsskolen, var han min store støtte og samtalepartner. Jeg hadde, som 13-åringer flest, et enormt behov for å bli sett og verdsatt. Litt etter litt fikk han opp selvtilliten min. Det gjorde at det ble lettere å stå imot elevene som hakket på meg, og å tørre skape nye vennskapsbånd. Men det aller viktigste for selvtilliten min var likevel at jeg ble spurt om å være modell for en klesbutikk… DA begynte jeg virkelig å blomstre. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne da de kledde meg opp og sminket meg lett. Jeg var jo ikke stygg! Jeg fikk være med på motebilder og moteshow på fritidsklubben. Hverken toppkarakterene eller det  å bli tatt ut på 16-årslaget i håndball når en var 13, toppet det… Endelig følte jeg meg bra nok, sier kvinnen, som nå reiser Norge rundt for å gi alle selverklærte grå mus den samme følelse

Look good – feel good

– Det handler om hvordan du føler deg. Hvordan du føler deg synes, og det kjennes på energinivået. Ofte er det lettere å starte på utsiden, gjøre den til den beste versjonen av deg selv – for å få det litt bedre på innsiden. Det er så lite som skal til! Det opplevde jeg selv, og det samme ser jeg hver gang jeg holder mine VIP-kvelder for alle slags kvinner. Å se bra ut er første skritt på veien til å føle seg bra også, og få bedre selvtillit. Som fotograf har jeg selvsagt med meg kamera, så etter at damene har fått sminke og klær som passer nettopp dem, fotograferer jeg dem for at de virkelig skal SE hvor vakre de er, sier Synnøve entusiastisk. Det er lett å se at hun virkelig gløder for dette. Kursene hennes varer kun en kveld, og hun reiser fra by til by og bygd, landet rundt.

Nå er det henne som kler opp og sminker andre lett, slik den lokale klesbutikken gjorde for henne. Og henne som bryr seg med ekte omsorg og varme, som den gamle vaktmesteren. Det føles så godt.

Fra grå mus til stolt svaner

De fleste kvinnene som kommer på kurskveldene hennes er mellom 30 og 50 år.

– De blomstrer! De ser hvor vakre de er, uansett hvilken fasong de kommer i. Det handler om mye mer enn sminken og klærne som kommer på plass. Det handler om den indre styrken, og at de finner igjen seg selv. De gir seg selv et positivt fokus for noen timer. Disse få timene påvirker energien de tar med seg, som igjen påvirker selvbildet de har, og øker selvtilliten som de tar med seg inn i andre roller i hverdagen sin. Det er fantastisk å se hvordan kvinnene finner igjen glød og høye kinnben, etter at de ofte har mistet noe av seg selv et sted mellom bleieskift, husarbeid og jobb. Mange våkner opp en dag, og kjenner ikke seg selv igjen helt. De er noen år eldre, og har muligens noen kilo mer. Kroppen er kanskje ikke så fast den engang var. Og de  savner å se gløden i seg selv kanskje? Savner kvinnen som engang sjarmerte alle med masse energi og overskudd? Savner å være en feminin kvinne, og ikke bare mor, arbeider og kanskje kone. Mange slutter å bruke tid på seg selv etter at de får barn. Min erfaring er at det gjør godt for dem å få lov til å bruke noen timer på seg selv og litt «jåleri» igjen, smiler Synnøve. Med blenda-smil selvsagt. Hun kan alle triksene i boken, og deler dem villig vekk. Det skal ikke ta masse tid å få frem sin vakreste side, men det må gis fokus skal det skje.

Modell i USA

Synnøve fortsatte som modell for den lokale klesbutikken i flere år. Hun ble tryggere og gladere enn noen gang før. Og plutselig begynte guttene å se på henne også.

Triksene, kunnskapen og psykologien til å bli det vi vel kan kalle en slags kvinnelig Jan Thomas – har Synnøve, i tillegg til sin egen erfaring fra ungdomstiden, tilegnet seg gjennom jobben som fotograf, eier av eget modellbyrå, modellerfaring og studier i USA.

– Som 17-åring hadde et fantastisk år hos en vertskapsfamilie jeg fortsatt har kontakt med, i USA. Jeg grein meg til å få pappa til å betale for en halvårig modellskole, i tillegg til college. Pappa har siden sagt at det var de mest fornuftige pengene han har brukt på meg, ler Synnøve.

Modellskolen ga resultater, og ungjenta fikk mange modelloppdrag dette året. Hun ble også tilbudt et videre samarbeid med et modellbyrå i California. Men – hun var forelsket, og kunne ikke vente med å komme hjem til kjæresten i Norge som hun hadde vært adskilt fra i ett år. Av og til lurer hun på hva som hadde skjedd om hun fortsatte modellkarrieren i det store utland… Men viktigere er at hun giftet seg med sin ungdoms store kjærlighet og fikk to barn. I dag er de imidlertid skilt, men hun smiler lurt og forteller at det finnes en kjæreste…

Egen modellskole

Da Synnøve kom hjem startet hun like så godt opp modellbyrå og sin egen modellskole, rett etter at hun ble kåret til «Frøken Ålesund» i 1987.

– Fokuset her var å få unge jenter til å føle seg bra nok. Til å tørre og våge å gå utenfor komfortsonen sin og opptre foran publikum. Det handlet lite om kommende modelltalenter i en viss høyde og vekt!  Om jeg kan hjelpe en ung jente på 13 år, som er slik jeg engang var: uten tro på seg selv og sin hengslete kropp eller kvisete ansikt, ja da har jeg oppnådd noe som betyr enormt mye for meg! Vi er alle vakre, men av og til må vi ha litt hjelp for å se det selv. Som voksen merker jeg på meg selv hvor lite som skal til for at jeg føler meg bedre. Det gir meg positiv energi å ta på ett strøk med maskara, eller en topp med farger som får huden min til å ha mer glød. Om jeg føler meg sliten en dag, hjelper det å stelle meg selv litt. Pent undertøy kan gi meg følelsen av å være mer feminin. Høye hæler kan gi meg en bedre holdning, som kan påvirke den sterke «meg» til å komme frem. Det rette antrekket kan gi meg en «Power» følelse. Alt handler om hvordan man gir selvtilliten næring. Det er fantastisk å få lov til å reise rundt som en agent for denne viktige følelsen jeg vet så mange kvinner trenger å få frem igjen. Vi lever så hektiske liv.

Kanskje er kvelden med meg første gang på mange år at mange har satt av tid og oppmerksomhet til seg selv.

– «Gud, så deilig å bli dullet med,» hører jeg ofte.

Lagt ut den

1 kommentar

  1. Vakker historie som du deler med oss og vi kan kjenne oss igjenn Du er god på å gi oss trygghet en fin komentar 💖mvh.janne

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s