«You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life!

«You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life!

 Winston Churchill

 

Min inntreden i bloggverden har etter få dager vist seg å være en interessant og lærerik opplevelse.

Jeg har fått en overveldende respons fra venner og bekjente , som har hjulpet meg med å spre bloggen og mitt budskap,  og gitt meg mye støtte som varmer og inspirerer meg videre!

Men en hendelse i går var en påminnelse om en sterk drift som dessverre  mange i min by har og den eksisterer nok flere steder i dette vakre landet vårt.

MISUNNELSEN!

Jeg mottok en mail fra en person som åpenbart ikke har det så bra med seg selv og som trolig er sterkt plaget av sjalusi og misunnelse.

Vedkommende sier blant annet  :  Å spille teater om den stygge andungen er oppbrukt.

Jeg har et par ting å si om dette. 
Jeg har delt mine egne opplevelser, tanker og følelser om hvordan jeg hadde det som barn og ungdom . Mitt ønske er at andre i samme situasjon kan finne inspirasjon i min historie og at den viser hvordan mine erfaringer har preget mitt arbeid.

Hvordan andre oppfattet meg i denne tiden, kan selvsagt ha vært annerledes .

Nettopp dette er vel typisk også for de som har mindreverdighetskompleks .
Det er dine egne tanker om deg selv som er din verste fiende.
Andre ser kanskje bare skallet, eller masken du tar på deg. De ser ikke hvem du virkelig er, og hvordan du faktisk har det.

Jeg var nok ikke den eneste som slet med dette i disse årene, og det fant jeg ut i samtaler med barndomsvenner senere.

 

Den morsomme jenta, som brukte humoren for å kompensere for hva hun selv trodde var et mindre pent utseende. Hva hun selv trodde, merk deg det. Jenta var søt som bare det.

Bølla i klassa som alle var litt redd for. Han slet med skolearbeidet, og hans oppførsel  var vel  hans måte å beskytte seg selv på mot å bli mobbeoffer.

Den vakre jenta som ville gjøre alle til lags og mistet litt av seg selv tror jeg. Hun hadde en søster som var mer populær, og lillesøstra nådde ikke opp. Følelsen av å ikke være bra nok i forhold til andre, kan sikkert mange kjenne seg igjen i.

En annen venninne som jeg fikk senere i ungdomsåra, var en  som mange oppfattet som «flyfille», overfladisk og fjåsete. 
Hun var alt annet. Hun var den smarteste jeg visste om, varm, snill, morsom, reflektert, men hun bar på en enorm sorg.
Hun ville skjule den. Dette ble hennes måte.

Jeg var nok ikke alltid like grei jeg heller. Jeg husker godt hvordan jeg og min bestevenninne på barneskolen, fant våre måter å hevde oss på.  Vi saboterte hoppe-paradis,  hoppe-tau leker og sikkert en del annet. Vi var nok bare misunnelig på de søte jentene. Vi ble gutte-jenter, tøffe, sterke, «ikke bøll med oss» jenter.
Han som kalte meg flaggstang, fikk oppleve hvordan jeg tok ranselen hans og heiv den i søpla.  « Ikke kødd med meg! «

Inni meg gråt jeg.Om jeg skriver dette for å få sympati?  Nei.

Dette er min historie.  Jeg skriver for å forklare hva jeg opplevde, hva jeg tenkte og følte den gang, som senere har formet meg som person.

Du som leser dette har din historie, og jeg vil gjerne få  kommentarer om du har noe å dele som kan hjelpe andre.

Jeg kom over en interessant artikkel i går, hvor dette sto skrevet:


«Doktor Glas – den svenske romanfiguren fra 1905, ført i pennen av forfatteren Hjalmar Söderberg:

Man vil jo bli elsket, sier den fortvilte doktoren – i mangel av det, beundret – i mangel av det, fryktet – i mangel av det, avskydd og foraktet. For enhver pris ønsker vi å vekke følelser i andre. For sjelen skjelver av skrekk for tomrommet, og ønsker kontakt for enhver pris.

Og denne kontakten – denne oppmerksomheten – søker vi ikke sjelden gjennom baksnakking og syrlig kritikk – skadefryd og misunnelse. På venner – kolleger – brødre og søstre. Dypt menneskelig, alt sammen.»


Janteloven


Janteloven er en tekst skrevet av forfatteren Aksel Sandemose i 1933.

Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Aksel Sandemose mente preget menneskene fra deres første samhandling.


Janteloven lyder slik:

 1.Du skal ikke tro at du er noe.

 2.Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.

 3.Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

 4.Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.

 5.Du skal ikke tro du vet mere enn oss.

 6.Du skal ikke tro du er mere enn oss.

 7.Du skal ikke tro at du duger til noe.

 8.Du skal ikke le av oss.

 9.Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.

 10.Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

 

Ålesund er sterkt preget av janteloven. Dessverre.

Jeg merket den allerede før jeg flyttet til Usa som 17 åring,  og da jeg kom tilbake slo den imot meg.


Skal du starte modellbyrå?    Du skal ikke tro at du duger til noe.


Fortelle om dine erfaringer fra året du var borte?  Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.

Har du drømmer og visjoner? Du skal ikke tro du er mere enn oss.

Står det om deg i avisen ? Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.

Har en plan for fremtiden? Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

Er du på tv?  Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

 

Stikker du hodet ditt frem i denne byen, merker du det:  Du skal ikke tro at du er noe.

 

Jeg er ikke den eneste som har merket janteloven her i byen.

Jeg kunne ha nevnt en lang liste med folk jeg kjenner eller kjenner til som har fått føle den på kroppen.
Disse menneskene har stått på for sine drømmer, visjoner og ønsker. De har jobbet målbevisst for å nå sine mål.
Dette er folk jeg beundrer, respekterer og lar meg inspirere av.

Felles for både de og meg, er at vi ikke lar oss styre av janteloven. Vi følger ikke massen, vi tenker annerledes og står på videre.Den gangen jeg startet opp for meg selv som 18 åring, klar til å «erobre» verden, var det mange som forsøkte å dytte på meg sin negative energi.
Det er visst ikke «lov» å skille seg ut og ha troen på at man kan klare ting, i enkeltes hoder.
Jeg har merket dette flere ganger i de 25 årene jeg har drevet, det er ikke få forretningsidèer jeg har satt ut i livet tilknyttet mitt eget firma. Og for hver eneste gang har jeg møtt skeptiske bedrevitere som surmuler og snakker bak ryggen på meg.Sunnmøre er kjent for sin gründerånd og sitt entreprenørskap. Vi har det i blodet.

Jeg er selv stolt etterkommer av min morfar som ble foreldreløs som 13 åring, og bygde opp en stor fiskeribedrift. Min kjære mormor var en av  mine største støttespillere , og hadde troen på meg og mine drømmer. Onklene mine har skapt sine egne arbeidsplasser de og. Flinke, dyktige folk som har stå-på-viljen. Min tante startet egen motebutikk, og hos henne fikk jeg muligheten til å prøve meg som modell de første gangene.

Heldigvis finnes det folk som ikke bryr seg om janteloven.


I går la jeg ut et innlegg på facebook om nettopp janteloven og fikk masse respons.

Her er utdrag av hva folk sa:

 

 

·        Camilla Stene Helsem, drivende dyktig gründer og ei herlig jente:
Det hører jo med med litt blæst, Synnøve! Det blåser på toppene sies det, så det får du ta som et kompliment. Det handler jo om at der er endel der ute som selv ikke er istand til å ta egne valg og gå egne veier, de velger derfor å rakke ned på de som faktisk tør. Du vet at 95% av oss nordmenn er FISKER???? Vi følger en stim – så og si ingen egen vilje, men har et liv som er satt sammen av samfunnets/familiens/vennekretsen. DU er ingen fisk, Synnøve – og det er mange kvinner der ute som ønsker seg ut av den stimen og satse på egne ting her i livet. Det som stopper dem er » Hva vil folk si…?» . VI er livredd for janteloven og pr idag er det nok den sterkeste og mest «velfungerende» loven vi har. Men 5% har kommet seg til helv…ut av denne stimen, følger hjertet og velger å tro på drømmene sine! Jeg lar jo mange mennesker coache og påvirke meg og mine valg – men bare om de ikke er en fisk… Så litt hatmail og litt kaos i tretoppene – bare gir deg følelsen av at du lever!!!! Kjør på, Synnøve! Nail it!

 

 

 

·        Janteloven kan du IKKE ha plass til i livet ditt, Synnøve. Den er så destruktiv i sin egen kraft at den gjør mest skade på innehaveren. Og det er leit å se hvor mange som velger bevisst å bruke misunnelse , sjalusi og hat. Spre det gode budskap gjennom alt du står for, – la kvinnen i deg inspirere andre til å blomstre!!! Ikke angre på en ting du har skrevet – stå for det – og se hva godt du kan gjøre med ord! 

·         Jeg håper at dette gjør deg sterkere og at du raskt rister av deg dette. Du vet at når enkle mennesker går så langt i å hate er det egentlig en kompliment fra en person som har betydelige mindreverdighetskompleks i forhold til deg. Jeg digger deg og din vilje og evne til å fokusere. Stå på!! 

 

·         Ikke bry deg med sånne som lider av mindreverdighetskomplekser og sannsynlig ikke har vært utenfor bygrensene. Jeg vil tro det er noen som ikke har fått til noe selv her i livet. Det sier vel egentlig det meste når de er så «modige» at de er anonyme. Dessverre er det noen som lider av samme syken lenger inn i fjordene også… 

 

·         Synnøve : stå på og trøst deg med kloke ord av Søren Kierkegaard :»Misunnelse er en skjult beundring»

 

 

·         Stå på du Synnøve, og gi f i disse fjolsene…. Vil man ha noe gjort, så er det sånne som deg man henvender seg til. I know! Been there, done that! Du vet hva du er god for, det har du alltid visst, og du har gjort noe med det. Jeg ser absolutt ingen grunn til at du skulle endre på det. Det ville i så fall bli et tap for svært mange mennesker! You go girl !

 

 

·         Det må være en utrolig trist og usikker person som skriver slike mailer kjære deg. Det må være så vondt å ikke ha klart å riste av seg offer rollen selv i voksen alder. Janteloven har alltid vært tilstede, men jeg tror makten ligger hos mottakeren. Velger vi å la oss styre av andres misunnelse? Rist det av, og tenk at du er en ENDA sterkere person enn du trodde, siden du selv i din vanskelige periode fremstod som selvsikker. Jeg sier som Churchill; » So you got enemies??? GOOD! That means you`ve stood up for something, sometime in your life!!»

 

 

·         Jantelova er kun for dei som ikkje toler at andre gjer suksess. Dei har ikkje fått med seg at livet blir det ein gjer det til sjølve. Og du har rett Synnøve Sorthe, det er trist at mennesker har det slik, og eg trur du kjem deg langt med og heve deg over slike ting. Har du mulighet til å svare vedkomande på ein eller anna måte, så appeler til det som er vondt inni dei. For dei må jo ha det veldig vondt og vere veldig missfornøgd med sitt eige liv når dei kan få seg til å skrive slike hat-e-poster.

 

 

·         Et gammelt uttrykk som passer her : «sånn er det når misunnelsen er sterkere enn kjønnsdrifta» 😉 det er dessverre altfor mye misunnelse, men det er bare å heve seg over ja:-) Lykke til videre Synnøve 🙂

 

 

·         Motstand gjør sterk 😉

( slik som du har opplevd med å klatre oppover til topps har bevist! ;-))
Slike som deg er et forbilde for andre som drømmer om å nå målene sine! 🙂

 

 

·         Vakre skjønne deg!!! Når du topper listene over bloggere vil det si at det er svært mange som har lest bloggen din, «and it’s a numbers game sweety»…Noen vil elske den, mange vil like den, mange vil lære av dine historier og en og annen «skrulling» vil hate både den og deg for det du skriver. Sånn er «snittet av folket» og det må vi desverre bare ta med. Det som er kult er jo at du har hatt styrke i alle desse årene til å gå dine veier og har beholdt troen på det du gjør – HELDIGVIS!!!!! Gleder meg til å følge deg videre, både via bloggen og som en god venn! Vi er mange som både støtter deg og digger deg, så trist men sant – dette skjer og kommer til å fortsette å skje så lenge du våger å være du Å være en av massen for å unngå dette er det i alle fall ikke verdt!!!=) Stoooor fredagsklem til deg!!!!

 

11 kommentarer

 1. Det 11 jantebudet nevner Sandemose lenger ut i boka:
  – Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?
  Nå vet vi at Synnøve ikke tar imot dritt 🙂
  Mvh: John

  Liker

 2. flott skrevet. kjenner meg igjen i det du sier om janteloven i ålesund. kjente det på kroppen da jeg kom hjem fra modelljobbing i milano. snakker du ikke om hva du har opplevd er du overlegen, snakker du om det er du overlegen.. jeg var visst overlegen;) fortsett som du gjør. du kommer til å hjelpe mange ungjenter som trenger det.

  Liker

 3. Blir helt matt!!
  janteloven er fortsatt like sterk, og dessverre praktiserer fortsatt flere denne..
  Stå for det som betyr noe noe for deg.
  Vi at de ikke har noen innflytelse på deg og ditt liv ved å ignorere disse. Det er den verste reaksjonen de kan få.. Det betyr jo ingenting i det lange løp

  Liker

 4. Kjempe fin blogg og bra innlegg. Artig å se den gamle avisutklippa. 🙂
  Etter e va på tv i høst så har hvertfall min erfaring vært: Heller janteloven i Ålesund der du blir satt på lik linje me alle uansett, enn å bli trakassert og angrepet omtrent hver gang e drar på byen av dem sjalue og ondsinna jentene her i Trondheim. 😉

  Liker

 5. Veldig tatt på kornet om subjektive følelser i barndom og oppvekst, Synnøve! Fikk meg til å felle en tåre. Vi har alle en bagasje uansett hvor vellykket, morsom, pen, sprek, osv osv andre ser oss. Vi er så uendelig mye mer enn det andre kan se. Takk for din åpenhet om hvordan du har hatt det. Og for at du står opp for dine motiver og din egen stemme. Kjempebra.

  Liker

 6. Dette likte jeg Synnøve 🙂
  Stå på, synes du er flink og skriver kjempebra. Må si jeg kjente meg igjen ja.
  Kommer til å følge bloggen din videre, stå på, la ikke noen slukke drømmene dine, Jante kan ikke stoppe deg uten du selv vil det 🙂
  Ha en strålende dag videre 🙂
  Klem fra uflytta Sunnmøring 🙂

  Liker

 7. Vær du trygg, Janteloven har jeg fått merke på kroppen MANGE ganger. Min mor pleide å si at Ålesund var dobbeltmoralens og Jantelovens høyborg – det har sannelig ikke forandret seg!
  Stå på, Synnøve! Jeg gleder meg til å følge bloggen din videre!

  Liker

 8. Kjempefin blogg.Veldig bra at du deler dine opplevelser,med andre.Det er fryktelig mange unge jenter som sliter,med å være perfekt.Det er ikke mange som tør å snakke om det.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s